Bezienswaardigheden in California

Als je een vakantie naar California boekt dan is de kans redelijk groot dat je een rondreis gaat maken en daarbij verschillende bezienswaardigheden, steden en natuurparken zult gaan bezoeken. Dat kun je prima doen met een huurauto, een motor of met een camper. Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van de bezienswaardigheden die je in je reisprogramma op kunt nemen. Deze hotspots van California zijn natuurlijk ook als dagexcursie te bezoeken. Informatie over de meest interessante steden van California vind je op de pagina ‘steden in California‘.

Regel je tours en tickets in California

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in California bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in California.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in California
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in California via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in California via GetYourGuide

Yosemite National Park

Het meer dan drieduizend hectare tellende Yosimete National Park wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. Samen met andere nationale bosgebieden en parken als Lassen National Forest, Plumas National Forest, Tahoe National Forest, Humboldt-Toiyabe National Forest, Eldorado National Forest, Stanislaus National Forest, Sierra National Forest, Kings Canyon National Park, Sequoia National Park, Sequoia National Forest en Death Valley National Park vormen zij een groen hart binnen de staten Californië en een klein deel van Nevada. Yosemite National Park is een bijzonder veelzijdig park. Je treft er onder andere groene valleien, hoge granieten rotsformaties, gletsjers, watervallen, weiden en meters hoge Sequoia bomen.

Uitkijkpunten zoals die bij Glacier Point, Olmsted Point of Tunnel View laten je de ruige en wonderschone kanten van Yosemite National Park in volle overgave zien. Het park leent zich bij uitstek voor het maken van afwisselende wandelingen, klimpartijen, paardrijden, mountainbike tochten en zelfs voor de wintersport zijn er mogelijkheden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een tour te boeken, waarbij er allerlei details over het park aan bod komen.

Meer info over Yosemite National Park

Yosemite National Park

17 Mile Drive

De ruim zeven-en-twintig kilometer tellende route langs de Pacifische kust van California is buitengewoon prachtig te noemen. De beroemde route ’17 Mile Drive’ in Monterey Peninsula, die van noord naar zuid loopt, begint op een kruispunt bij Del Monte Boulevard en Esplanade Street. De 17 Mile Drive voert je vervolgens langs plekken als spectaculaire stranden, rotsformaties, Bird Rock waar de zeehonden welwillend een dutje doen, dorpen als Carmel, golfbanen als Cypress Point en Spyglass Hill, Pebbles Beach, Fanshell Beach en de immer prachtige Lone Cypress Tree. De route eindigt bij Carmel.

Meer info over de 17 Mile Drive

17 Mile Drive

Lake Tahoe

Op de grens tussen Californië en Nevada ligt het uitgestrekte meer Lake Tahoe. Dit meer behoort tot de grootste zoetwatermeren van Noord-Amerika. Het gebied rondom Lake Tahoe wordt vooral gedomineerd door hoge bergen. Tijdens de wintermaanden worden deze gretig gebruikt voor het beoefenen van verschillende wintersporten. Eén van de mooiste bezienswaardigheden aan het meer is Emerald Bay. Hier tref je de prachtige Eagle Falls en kun je een bezoek brengen aan het in Scandinavische stijl opgetrokken landhuis Vikingsholm.

Andere mooie of interessante bezienswaardigheden binnen de grenzen van Lake Tahoe zijn San Harbor, Cave Rock, Desolation Wilderness en Lake Tahoe National Scenic Byway. Deze laatste bezienswaardigheid is een vijf-en-veertig kilometer tellende route langs de oostkant van het meer.

Meer info over Lake Tahoe

Lake Tahoe

Route 66

Wat ooit begon als de weg naar een nieuw leven, is uitgegroeid tot de beroemdste routes ter wereld. De historische Route 66 werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebruikt om te ontsnappen aan de ‘Dust Bowl’, die eigenlijk de grote droogte veroorzaakte destijds. Veel mensen verloren hiermee hun baan in de agrarische sector en gingen hun geluk elders beproeven. Route 66 was dus eigenlijk vooral een migratie route vanuit Chicago, Illinois naar Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico Arizona en California, waar de route eindigt bij Santa Monica. Hier bevindt zich ook het bordje ‘End of the Trail’.

Inmiddels is de route uitgegroeid tot een historische en avontuurlijke route. De oorspronkelijke lengte van zo’n bijna vierduizend kilometer is nu onderbroken door de aanleg van nieuwe snelwegen. De bordjes van Route 66 zijn wel gebleven.

Meer info over Route 66

Route 66

Mount Whitney

In de Sierra Nevada vormen de bergtoppen een indrukwekkend uitzicht. Met name de bergtoppen van Mount Whitney zijn spectaculair te noemen. De hoogste bergtop bevindt zich op meer dan vierduizend meter. De sneeuw op deze hoge piek zorgt dat het waterpeil in de Kern River op niveau blijft. Mount Whitney is bijzonder geliefd bij bergbeklimmers. De hoge pieken vormen een leuke uitdaging en vergen veel kennis. De Mount Whitney Trail, begint bij Whitney Portal in Inyo County. Op dit punt worden vaak de laatste voorbereidingen getroffen alvorens de avonturiers op pad gaan.

Elk jaar in september is er een andere uitdaging te beleven op de berg Mount Whitney. Mountainbikers doen dan mee aan de Whitney Classic race, die zo’n tweehonderd-negentien kilometer lang is en waarbij er verschillende hoogte niveaus worden bereikt. Deze monsterlijke tocht wordt al vanaf 1981 georganiseerd.

Santa Monica Pier

Ten noorden van Venice Beach bevindt zich de stad Santa Monica. Het meest bekende van Santa Monica is de Santa Monica Pier. Jong en oud kunnen zich hier vermaken in de permanent aanwezige kermis. Het reuzenrad is dan ook een echt een symbool van de Santa Monica Pier en de stad zelf. Al meer dan honderd jaar is de Santa Monica Pier een begrip. Behalve de kermis kun je er ook een bezoek brengen aan de Santa Monica Pier Aquarium, gezellige bars, goede restaurants en vele winkels. Het bouwen van deze pier voor amusement was een idee van Charles Looff en diens zoon. Zij ontwikkelden hun plannen omstreeks 1916.

Meer info over Santa Monica Pier

Santa Monica Pier

Fisherman's Wharf

Oude havengebieden of oude zeelieden buurten worden tegenwoordig steeds vaker omgetoverd tot moderne toeristische attracties. In veel steden worden deze gebieden vaak aangeduid als Fisherman’s Wharf. Zo ook in San Francisco. De Fisherman’s Wharf van San Francisco vind je aan de oostelijke zijde van de stad. Het is onderdeel van de ‘San Francisco Maritime National Historical Park’. De pieren hebben allen een nummer, wat het gemakkelijk maakt als adres. De Fisherman’s Wharf van San Francisco leent zich uitzonderlijk goed voor het bezoeken van een goed visrestaurant, gezellig cafe, leuke winkels, een museum en vooral om er de Californische zeeleeuwen te zien luieren.

Vooral in de ochtend en avond zijn de zeehonden en zeeleeuwen veelvuldig aanwezig om er te rusten. Ze verkiezen hier graag Pier 39 om te luieren op de houten vlonders. Andere leuke bezienswaardigheden in Fisherman’s Wharf zijn Hyde Street Pier, Dungeness Crab House, North Point Shopping Center, 7D Experience, Aquarium of the Bay, Pier 45 National Liberty Ship Memorial en voor de liefhebbers het maken van een leuke boottocht.

Meer info over Fisherman’s Wharf

Fisherman's Wharf

Joshua Tree National Park

Tussen de twee woestijngebieden Colorado Desert en Mohave Desert in Californië tref je Joshua Tree National Park. Dit zuidelijk gelegen park is vernoemd naar de Joshua Tree, een plant die behoort tot de Yucca brevifolia familie. Deze plant kan gemakkelijk twaalf meter hoog worden. De droge grond is geen belemmering voor deze plant, aangezien sommige exemplaren redelijk oud zijn. Joshua Tree National Park heeft vier bezoekerscentra waar je uiteenlopende informatie over het park, het wild, en de natuur kunt verzamelen. Liefhebbers kunnen wandelingen met een bepaald thema volgen, zoals Cap Rock Trail, The Oasis of Mara en Cholla Cactus Garden Nature Trail. En je kunt er paardrijden, klimmen, Highlining & Slacklining en vogels spotten.

Meer info over Joshua Tree National ParkHearst Castle

Net even uit de kust bij San Simeon heb je de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan Hearst Castle. Het kasteel ligt op een heuvel die door de eigenaar ‘La Cuesta Encantada’ werd genoemd. Deze ‘betoverde heuvel’ kwam omstreeks 1919 in handen van William Randolph Hearst, zoon van de rijke zakenman George Hearst. William Randolph Hearst, zelf een gefortuneerde media magnaat, zag zijn kans schoon om een kasteel te bouwen zoals hij die in tijdens zijn vele reizen in Europa had gezien. Het ontwerp werd gemaakt door de Amerikaanse architect Julia Morgan. Meer dan acht-en-twintig jaar duurde de bouw van Hearst Castla, die vervolgens nooit als voltooid werd verklaard.

Verschillende prominente gasten en beroemdheden uit binnen- en buitenland werden uitgenodigd in Hearst Castle. Het complex telt zo’n zes-en-vijftig slaapvertrekken, één-en-zestig badkamers, een bibliotheek, een dierentuin, eigen vliegveld, een wijnkelder en een bioscoop. Het Neptunes zwembad is voorzien van een originele Romeinse tempel. Tegenwoordig is Hearst Castle te bezoeken als museum.

Meer info over Hearst Castle

Hollywood Boulevard

Ten zuiden van de Hollywood Hills ligt de Hollywood Boulevard. Deze straat begint ongeveer bij Sunset Boulevard en eindigt bij Vermont. Via de Highland Avenue kom je in de Hollywood Hills. Door de jaren heen was de Hollywood Boulevard immens populair. Inmiddels zijn er meerdere populaire plaatsen in Los Angeles te vinden. Hollywood Boulevard werd vooral bekend dankzij de Hollywood Walk of Fame rond de jaren ’60. In deze tijd waren er ook veel hippe uitgaansgelegenheden in deze buurt te vinden. Ook het TLC Chinese Theater zorgde regelmatig voor nieuws. Het modernere Dolby Theater heeft dit eigenlijk overgenomen. Hier worden nu de Oscar-nominaties gehouden en Academy Award uitgereikt.

Hollywood Boulevard

Bodie Historic State Park

Ten noorden van Mono Lake en bijna tegen de grens van Nevada bevindt zich in de Sierra Nevada het verlaten spookdorp Bodie State Historic Park. In de jaren ’40 van de vorige eeuw verlieten de laatste goudzoekers dit dorpje in de Bodie heuvels. Alles lijkt nog zoals het destijds is verlaten. Bezoekers kunner er een aantal van de honderd zeventig gebouwen bezoeken, waaronder een Methodistische kerk, ‘the Miners Union Hall’, een winkel, mijn schachten en ertsmolen. In de winter is niet alles geopend of toegankelijk.

Chinatowns in Los Angeles en San Francisco

Zoals eigenlijk in elke grote metropool is er ook een Chinatown te vinden in Los Angeles en San Francisco. In Los Angeles kun je Chinatown ten oosten en zuiden van het Dodger Stadium vinden. Dit gebied ligt ten noorden van downtown LA. De entrée wordt gekenmerkt door een Chinese toegangspoort en de rest van het stadsdeel bestaat voornamelijk uit winkels, galeries en restaurants die grotendeels door Chinezen wordt gerund. De straten zijn veelal versierd met lampionnen, Chinese sculpturen, gebouwen en typische gevels.

Het stadsdeel Chinatown in San Francisco is een veel groter gebied dan die in Los Angeles. Het bevindt zich ten westen van het Financial District in San Francisco. Ook hier treft je verschillende Chinese culturele bezienswaardigheden, waaronder stadspoorten, winkels, restaurants, versierde lantaarnpalen, Chinese gebouwen, tuinen, tempels en kleurrijke balkons.

Meer info over Chinatown in Los Angeles
Meer info over Chinatown in San Francisco

Chinatown

Napa Valley

De bijnaam van Napa Valley in Californië is ‘Wine Country’. Op verschillende plaatsen binnen dit gebied zijn dan ook uitgestrekte wijnvelden te zien. De vele uren zon en het milde klimaat zorgen er voor dat de druiven hier uitgroeien tot vol sappige vruchten. Napa Valley telt ongeveer vierhonderd wijnhuizen die vooral Cabernet Sauvignon produceren. Een bezoek aan één van de vele wijnhuizen kunnen oprecht een belevenis worden genoemd. Voor sommige wijnhuizen is het aan te bevelen om vooraf een reservering te maken. Andere bezienswaardigheden en activiteiten van Napa Valley zijn de natuur, plaatsen als St. Helena, het maken van een ballonvaart, fietstochten, kayakken en golfen. En natuurlijk smaakt de wijn nooit zo lekker als bij een voortreffelijke maaltijd. Het aanbod qua restaurant is dan ook in Napa Valley subliem te noemen.

Meer info over Napa Valley

Alcatraz

Het eiland Alcatraz werd wereldberoemd, omdat het de plaats werd waar de meest beruchte Amerikaanse gangster Al Capone vanaf 1934 zijn straf uit moest zitten. Alcatraz stond destijds bekend als zwaar bewaakte gevangen met weinig tot geen mogelijkheden tot contact met de buitenwereld. Het eiland Alcatraz, wat ook wel bekend staat als ‘the Rock’, werd oorspronkelijk omstreeks 1775 ontdekt door de Spanjaard Juan Manuel de Ayala. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste jaren van de twintigste eeuw, was het eiland voornamelijk in gebruik door militairen. Het militaire fort werd uiteindelijk ingezet als militaire gevangenis en later als federale gevangenis. Officieel is het niemand gelukt om te ontsnappen uit deze gevangenis. Of het staat in ieder geval ter discussie. Frank Morris en twee medegevangenen zouden zijn ontsnapt, maar niemand heeft nog ooit van hen vernomen. Uiteindelijk werd hier de film ‘Escape from Alcatraz’ over gemaakt.

Sinds 1963 worden er niet langer personen gevangen gehouden en sloot de gevangenis zijn deuren. Inmiddels behoort het eiland Alcatraz tot één van de nationale parken in de Verenigde Staten. Sinds 1973 kunnen bezoekers zelf het eiland ontdekken, de vogelkolonies bewonderen, de gevangenis van binnen bezoeken of een tocht afleggen naar de oude vuurtoren. Ook het uitzicht vanaf het eiland op San Francisco is bijzonder fraai.

Meer info over Alcatraz

Alcatraz

Death Valley National Park

Sinds 1994 mag de Death Valley zich officieel tot nationaal park benoemen. Death Valley National Park heeft zijn naam te danken aan de vele naar goud zoekende immigranten die de vallei over staken en verdwaalden. Het droge klimaat zoals die zich in Death Valley voordoet heeft het landschap tot een woestijngebied getransformeerd. De vele omliggende bergen zorgen voor een prachtig kader waarin zandduinen, rotsen en vlaktes kenmerkend zijn. Onder de bezienswaardigheden van Death Valley National Park bevinden zich de zoutvlakte die Badwater wordt genoemd, Furnace Creek waar de Timbisha indianen zich lange tijd gevestigd hebben, Dante’s View uitkijkpunt, Mesquite Flat Sand Dunes en Death Valley Scotty Historic District. Eén van de mooiste uitkijkpunten om van de geologische verscheidenheid te genieten is te vinden bij Zabriskie Point. Death Valley behoort tot de heetste plekken op aarde.

Meer info over Death Valley National Park

Death Valley National Park

Sequoia National Park

De enorme bomen binnen Sequoia National Park zorgen voor heel wat bekijks. Je voelt je dan ook erg klein naast de soms wel tachtig meter hoge bomen. De Sequoia bomen worden ook wel mammoetbomen genoemd, omdat het de zwaarste bomen ter wereld zijn. De grootste in volume staat in het Sequoia National Park. De ‘General Sherman Tree’ zoals de boom is genoemd, is een reuzensequoia van drie-en-tachtig meter hoog met een diameter van bijna acht meter. Men vermoedt dat de boom ongeveer vijf-en-twintig-honderd jaar oud is. De titel van hoogste boom is gegeven aan de Hyperion in Redwood National Park in Californië. Sequoia National Park is een gebiedt wat eens toebehoorde aan de Monachee Indianen. Diverse rotstekeningen in het park verwijzen hier naar. Andere bezienswaardigheden binnen de grenzen van Sequoia National Park zijn de natuurlijke Log Tunnel, Moro Rock, wandelgebieden binnen Grant Grove en Cedar Grove, watervallen en Mineral King Valley.

Meer info over Sequoia National Park

Golden Gate Bridge

Het meest bekende en gefotografeerde kenmerk van de stad San Francisco is de Golden Gate Bridge. Deze niet goud, maar rood gekleurde brug prijkt dan ook op menig vakantiekiekje. Echter, voor een goede foto moet je ook geluk hebben. De mist in San Francisco belemmert meer dan eens het zicht op de prachtige brug. De Golden Gate Bridge is een hangbrug die werd gebouwd tussen 1933 en 1937. De naam ‘Golden Gate’ is afkomstig van de gelijknamige zeestraat waarover de brug gespannen is. De Amerikaanse ingenieur Joseph B. Strauss kreeg de eer toebedeelt om de inmiddels wereldberoemde brug te ontwerpen. Hierbij werd hij ondersteund door Charles Alton Ellis, Clifford Paine en Irving Foster Morrow. Men had nooit gedacht dat het hen zou lukken, aangezien de stroming er bijzonder sterk is en de wind er regelmatig voor behoorlijk veel spektakel zorgt.

Inmiddels is de brug al heel wat jaren succesvol in gebruik en spreekt men zelfs van ‘één van de zeven moderne wereldwonderen’. Sinds de Golden Gate Bridge in gebruik is, hoeft men niet langer de ruim twintig minuten durende en soms behoorlijk ruige overtocht per boot af te leggen. Men kan nu ook per auto, bus, fiets, motor of zelfs wandelend de tien kilometer lange brug afleggen.

Meer info over de Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge

Venice Beach

Het vrijwel altijd zonnige klimaat in Los Angeles zorgt dat Venice Beach goed bezocht wordt. Zowel de toeristen als de lokale bevolking komen graag naar de kust van LA om te genieten van zon, zee en strand. Daarnaast wordt er ook gesport op het strand en kun je bijvoorbeeld al rolschaatsend over een pad aan het strand genieten van al het moois om je heen. Venice Beach staat namelijk bekend om de mooie mensen die zich er graag van hun beste kant laten zien. En ook aan de Venice Boardwalk is het vaak een kwestie van kijken en/of bekeken worden. Niets lijkt hier te gek. Het gedeelte bij Muscle Beach is vooral gereserveerd voor de in het zweet werkende bodybuilders. Zij tonen bijzonder graag hun afgetrainde lichaam. In de wijde omgeving zijn hippe clubs, gezellige restaurant en andere ondernemers te vinden.

Meer info over Venice Beach

Venice Beach