Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor California op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over California of Amerika kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

5 dingen die je moet weten voor reis naar California

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een handig artikel geschreven over de 5 dingen die je moet weten voor je reis naar Amerika en welke reisvoorbereiding essentieel is voor je trip naar de VS. Wat ons betreft is dit verplichte leeskost als je een vakantie naar California wilt maken.
Aardbevingen

Door California ligt de San Andreasbreuk. Deze breuklijn loopt van het noordelijke deel van de Golf van Californië richting San Francisco. Het vormt ene deel van de grens tussen de Pacifische Plaat en de Noord-Amerikaanse Plaat. Omdat deze platen in tegengestelde richting langs elkaar schuiven kunnen hier gemakkelijk aardbevingen ontstaan. Vaak betreft het vrij onschuldige bevingen waarbij er amper schade is. Soms is er sprake van een zware aardbeving, zoals de San Francisco Aardbeving van 1906 die zware schade veroorzaakte in San Francisco. De kans op herhaling van een desastreuze aardbeving is vrij groot.

Alarmnummer

Het algemene alarmnummer in California (en elders in Amerika) is 911. Dit nummer is gratis en is zowel met mobiele als met vaste telefoons te bereiken. De operator die het gesprek beantwoordt spreekt Engels en vaak ook Spaans.

Bosbranden

California is erg gevoelig voor bosbranden. De staat heeft best veel bosrijke gebieden. De combinatie met een droog en warm klimaat zorgt ervoor dat de kans op het ontstaan van bosbranden vrij groot is. Als er dan ook nog eens sprake is van een harde droge Santa Ana-wind dan kunnen de branden zich snel verspreiden en zijn ze erg lastig te bestrijden. Door klimaatverandering zie je dat het aantal bosbranden toeneemt en dat ze vaak steeds groter worden. In 2018 kwamen er op zo’n grote schaal bosbranden voor in California, dat er met recht gesproken mag worden van een rampjaar. Bij verschillende bosbranden tussen juli en november 2018 vielen er 95 doden en ging er meer dan 300.000 hectare aan oppervlakte in vlammen op. Duizenden woningen gingen verloren en honderdduizenden inwoners hebben tijdelijk op de vlucht moeten slaan voor het vuur.

Mochten er bosbranden woeden in California, zorg ervoor dat je dan goed op de hoogte blijft van de actuele situatie ter plaatse.Documenten & immigratie

Om de Verenigde Staten te bezoeken heb je een geldig paspoort nodig. Daarnaast heb je een visum nodig of als je uit een land komt dat ontheffing van de visumplicht heeft dan moet je een elektronische toelating aanvragen. Deze elektronische toelating staat ook wel bekend als ESTA. Als houder van een Nederlands paspoort (of paspoort van een ander land uit de Europese Unie) mag je met een geldig paspoort plus een ESTA naar Amerika reizen. Je ESTA moet je tenminste drie dagen van tevoren geregeld hebben om er zeker van te zijn dat je de toelating op tijd ontvangt Dat kost 14 dollar, ongeacht of je wel of geen toestemming krijgt om naar Amerika af te reizen. Heb je eenmaal een ESTA toelating gekregen dan is deze twee jaar geldig. Je mag binnen die twee jaar meerdere keren naar de Verenigde Staten reizen (multiple entry). Je ESTA vraag je aan via deze site. Er zijn ook Nederlandse bedrijven/sites die een ESTA voor je kunnen regelen. Het voordeel van je ESTA regelen via een Nederlandse bemiddelaar is dat je je aanvraag kunt betalen met iDeal. Je hebt daar dus geen creditcard voor nodig. Wel betaal je bij deze bemiddelaars een kleine toeslag voor hun service.

Als je via een overstap in de Verenigde Staten naar California reist, dan moet je op de eerste luchthaven in de VS door de immigratie heen. Houd daar rekening mee als je je vlucht boekt. Je zou niet de eerste reiziger zijn die een te krappe overstaptijd heeft. Als je al eerder op een ESTA (hoeft niet dezelfde ESTA te zijn) en op hetzelfde paspoort als de vorige keer reist, dan hoef je het witte douaneformulier niet in te vullen. Je moet bij de immigratie de juiste rij kiezen: die voor bezoekers die al eerder op een ESTA binnengekomen zijn.

Douane

Het invoeren van drugs en verse producten zoals fruit, groente, vlees, vis, verschillende zuivelproducten en zaden is verboden in de Verenigde Staten. Neem je geschenken mee voor mensen in Amerika dan mag je niet meer dan $ 100,- aan waarde per reiziger meenemen. Neem je contant geld mee dan geld er een limiet van $ 10.000,-. Het invoeren van alle soorten drugs is verboden en strafbaar.

Drinkwater

Het leidingwater in California is prima drinkbaar. Wat wel een nadeel is, is dat er vaak een bijsmaak van chloor proefbaar is. Wij Nederlanders zijn dat niet gewend, waardoor we eerder de voorkeur geven aan mineraalwater uit flessen als we naar California reizen. IJsklontjes die met kraanwater gemaakt zijn kunnen diezelfde bijsmaak hebben.

Elektriciteit

In Amerika gebruiken ze een ander stroomnetwerk dan in Nederland en België. Er is in de VS sprake van 110 volt in plaats van 230 volt. Als je je oplader(s) of andere elektronica in wilt pluggen op het Amerikaanse stroomnetwerk dan zijn er twee dingen die je moet weten. Ten eerste gebruiken ze in de VS 110 volt terwijl we in Nederland 230 volt gebruiken. Kijk daarom of je apparatuur daarvoor geschikt is. In de meeste gevallen wel en kunnen ze tussen de 110 en 240 volt aan. Wie een föhn meeneemt of andere apparaten die wat meer stroom gebruiken die kan weleens te maken krijgen met een apparaat dat het alleen maar doet bij 220 tot 240 volt.

Behalve een ander voltage gebruikt men in Amerika ook andere stekkers. Er wordt stopcontact en stekker type A gebruikt. Dit is een stekker met twee platte pinnen. De Europese stekkers passen niet in deze stopcontacten. Het meenemen van een reisstekker is daarom essentieel. In sommige gevallen kun je een reisstekker lenen bij het hotel, maar handiger is om er tenminste eentje mee te nemen vanuit Nederland. Ben je dit toch vergeten dan kun je ze ook kopen bij toeristenwinkels en elektronicazaken in California.

Feesten en feestdagen

Er zijn in California verschillende feestdagen die gevierd worden. Een aantal van deze feestdagen kennen wij ook in Europa, andere zijn uniek voor Amerika of zelfs voor de regio. Op de meeste feestdagen zullen de openbare instanties gesloten zijn. Een groot deel van de winkels zal op de meeste dagen ook gesloten zijn en op andere juist weer geopend; dit verschilt per winkel en per feestdag.

Feestdagen, feesten en belangrijke evenementen in California:

Nieuwjaarsdag op 1 januari
Martin Luther King Day op de derde maandag in januari
President’s Day op de derde maandag in februari
Valentijnsdag op 14 februari
Pasen in maart of april
Memorial Day op de laatste maandag in mei
Independance Day op 4 juli
Labor Day op de eerste maandag in september
Columbus Day op de tweede maandag in oktober
Veterans Day op 11 november
Thanksgiving op de vierde donderdag van november
1e Kerstdag op 25 december
Oudejaarsdag op 31 december

In Chinese wijken zoals de Chinatowns van San Francisco en Los Angeles wordt het Chinees Nieuwjaar uitgebreid gevierd. Dit is eind januari of begin februari.

Fooien

In de Verenigde Staten is het geven van een fooi de normaalste zaak van de wereld. Of het nou een taxichauffeur, een kruier, een kapper, een valetboy, een ober of een kamermeisje is: je hoort fooi te betalen. Het is hier een noodzakelijke aanvulling op het lage basissalaris wat de mensen krijgen.

Hoeveel fooi geef je in California?

Een indicatie:
• bedienend personeel in horeca 15 tot 22%
• taxichauffeurs 15%
• kamermeisjes 1 of 2 dollar per nacht
• kruiers 1 tot 2 dollar per koffer of nacht
• valetboys 1 tot 2 dollar voor iedere keer dat de auto opgehaald wordt
• gidsen 2 tot 5 dollar
• conciërges per verleende dienst 1 tot 5 dollar

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Fooien

Geld

De officiële munteenheid in California (en elders in de Verenigde Staten) is de Amerikaanse dollar (USD / $). Een dollar bestaat uit 100 cents. er zijn munten van 1, 5, 10 en 25 cent. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10 20, 50 en 100 Amerikaanse dollars. Er zijn ook nog $ 2 biljetten in omloop, maar het is een zeldzaamheid dat je die nog tegenkomt. De grootste bankbiljetten ($ 50 en $ 100) zijn niet handig om te gebruiken. Er zijn voldoende plekken die geen grotere biljetten dan $ 20 aannemen uit angst dat er sprake is van vals geld.

TIP: Wisselkoers berekenen en dollars bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in California niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je geld eventueel direct online

Je kunt op heel veel plekken met creditcard betalen. In Amerika is dat de normaalste zaak van de wereld. Er zijn echter ook plekken waar je niet met creditcard kunt betalen. Je ziet dan vaak wel een bord met ‘CASH ONLY’ staan. Dit gebeurt vooral bij parkeerterreinen (zou het iets met zwart geld te maken hebben?). Bij winkels wordt er steeds vaker een minimumbedrag gehanteerd als je met creditcard wilt betalen.

Geld

Gezondheid

De kosten van de gezondheidszorg zijn in de Verenigde Staten vaak hoger dan in Nederland. Er is dus een redelijke kans dat onze standaard zorgverzekering niet alle medische kosten in California dekken. Het afsluiten van een reisverzekering met dekking van medische kosten is daarom eigenlijk een ‘must’ als je naar Amerika reist. Het komt niet zelden voor dat je een aantal standaard behandelingen, consult en medicijnen eerst zelf voor moet schieten.

Ben je in directe medische nood dan moet je het algemene alarmnummer 911 (gratis) bellen. Is er geen noodsituatie dan ga je in eerste instantie naar een huisarts. In de Verenigde Staten vind je die als ‘general practitioner’ of ‘physician’. Je kunt er eentje via internet zoeken, maar je kunt natuurlijk ook de receptie van je hotel of motel vragen waar je de dichtstbijzijnde arts of dokterspost kunt vinden.

Internet

Omdat er op heel veel plekken binnen California gratis wifi aangeboden wordt, is het niet zo lastig om ergens online te gaan. Als klant van een diner, restaurant, winkel, bar of accommodatie moet je vaak wel even om het juiste wachtwoord en soms ook om het juiste netwerk vragen.

Online gaan via het mobiele netwerk kan natuurlijk ook. Op veel plekken in California heb je goede dekking en kun je via je mobiele telefoon of ander device verbinding maken met het internet. Als je dat met een Nederlands abonnement doet dan kunnen de kosten voor data flink oplopen door roamingtoeslagen die gehanteerd worden. Bij sommige providers kun je voordelige datapakketten aanschaffen, waardoor je een bundel voor een dag, een week, twee weken of een maand krijgt. Deze bundels zijn vaak een stuk kleiner dan wat je in Nederland gewend bent.

Een andere optie is om een lokale SIM-kaart aan te schaffen met datategoed. Dat kan voordeliger zijn dan je eigen abonnement gebruiken. Zo’n prepaid simkaart kun je in Nederland al aanschaffen. Je hebt varianten met bijvoorbeeld 1, 3 of 10 GB aan data, maar je hebt ook Amerikaanse SIM-kaarten met onbeperkt data (+ bellen en SMS’en) binnen een periode van 1 maand. Als er ook tethering op aangeboden wordt dan kun je data delen met anderen door middel van een hotspot.

Openingstijden

In California zijn er geen vaste openingstijden voor de winkels. Iedere winkelier bepaalt zelf de openingstijden.

Reserveer alvast jouw tours in California

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in California bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in California.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in California
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in California via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in California via GetYourGuide

Roken

De staat California voertal jarenlang een stevig anti-rookbeleid. Dat zul je als je een roker bent zeker ondervinden als je naar California reist. Op heel veel plekken is roken niet toegestaan en pakjes peuken zijn duur. De rookverboden gaan zo ver dat je zelfs op sommige plekken op straat niet meer mag roken.

Roken

Taal

De officiële taal en gangbare spreektaal in California is Engels. Als toerist zul je met vrijwel iedereen in het Engels kunnen communiceren. Spaans wordt door locals onderling redelijk vaak gesproken hebben als ze beide een Latijns-Amerikaanse achtergrond hebben. Die groep wordt in met name in Los Angeles, San Diego en de grensgebieden met Mexico de afgelopen jaren alleen maar groter, zeker door immigranten die uit Mexico afkomstig zijn.

Tijdsverschil

Als je naar California reist dan krijg je te maken met een aardig tijdsverschil. In California is het meestal 9 uur vroeger dan bij ons. Het tijdsverschil geldt zowel voor de zomertijd als voor de wintertijd. Er zijn echter twee korte periodes waarin het tijdsverschil geen 9 uur bedraagt en dat komt doordat de Amerikanen er net iets andere data op na houden voor de aanvang van de zomertijd en de wintertijd.

De zomertijd start bij ons op de laatste zondag van maart. In California begint die de tweede zondag van maart. Dat betekent dat tussen de tweede en laatste zondag van maart het tijdsverschil slechts 8 uur is.
Dit geldt ook voor de periode tussen de laatste zondag van oktober (start wintertijd Nederland) en de eerste zondag van november (start wintertijd Verenigde Staten).

Je kunt het tijdsverschil goed terugzien op je vliegtickets of vluchtbevestigingen. Omdat hier de vertrek- en aankomsttijden in lokale tijden aangeduid staan, lijkt het alsof je een erg korte reis naar Amerika hebt en een erg lange terugvlucht naar Nederland.

Veiligheid

California is een vrij veilige bestemming. Dat betekent niet dat een vakantie naar California geheel zonder risico’s is. Je kunt er te maken krijgen met natuurrampen, extreme weersomstandigheden, gevaarlijke dieren, maniakken op de weg en mensen die het gemunt hebben op jouw geld of waardevolle spullen. Daarin is California eigenlijk een vakantiebestemming zoals alle anderen. Houd lokaal nieuws in de gaten voor eventuele calamiteiten. Zorg dat je op de hoogte bent van de gangbare klimaatgegevens van je bestemming en volg de weerberichten ter plaatse. Op basis daarvan kun je je voorbereiden als dat nodig is. In dunbevolkte gebieden is het bij warm tot heet weer zeker aan te raden om veel water aan boord van je auto te hebben.

Om te voorkomen dat je bestolen wordt moet je oppassen met het zichtbaar dragen van dure juwelen, camera’s en horloges. Zorg ervoor dat je mobiele telefoon niet half uit je kontzak steekt als je op straat rondloopt en dat je geld onbereikbaar is voor grijpgrage handen. En mocht je op de een of andere manier toch slachtoffer worden van een misdrijf, doe dan altijd aangifte bij de politie.