Steden in California

De staat California biedt een mooie mix aan grote steden, kleinere steden en natuur. Het is een bestemming waar alles in balans lijkt te zijn. Wat je wel ziet is dat de grootste steden inmiddels uitgegroeid zijn tot ware metropolen, met alle voor- en nadelen die daarbij horen. Mobiliteit is een pijnpunt in plaatsen als San Francisco en Los Angeles en ook de daarmee samenhangende luchtvervuiling is een probleem. Niet voor niets dat juist de staat California en met name de stad San Francisco vooruitloopt op het gebied van wetgeving die voor een betere leefomgeving moeten zorgen. Het is niet voor niets dat veel innovatieve bedrijven op dit gebied afkomstig zijn uit California.

Op deze pagina beschrijven we de grootste en meest interessante steden van California. Bij steden waar we een eigen ‘voor beginners’ site van gemaakt hebben, hebben we links geplaatst naar de betreffende website.
Huntington Beach

In Orange County Californië ligt de stad Huntington Beach. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een uitstekende badplaats aan de Grote Oceaan. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het strand. Het strand van Huntington Beach wordt gekenmerkt door het fijne witte zand en de rustige golven. Hiermee is het een uitstekend strand om lekker op te genieten van de zon of het ondernemen van een sportieve activiteit. Wanneer je dan verkoeling zoekt, is het rustige water van de oceaan een uitstekende plek om deze te vinden. Heel veel andere bezienswaardigheden binnen de stadsgrenzen zijn er niet. Het zijn vooral de uitgestrekte stranden die van Huntington Beach een geliefde bestemming maken. Een van die weinige andere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in Huntington Beach is de Old World Village. Deze plek werd lange tijd vooral door Duitsers bewoond en tegenwoordig doet het een beetje aan als een oude Duitse nederzetting waar je kunt genieten van Duitse folklore, zoals bier en worst. Mocht je eind september of begin oktober in deze regio zijn, dan kun je hier een soort van oktoberfeest vieren.

Huntington Beach

Carmel-by-the-Sea

Carmel-by-the-Sea is bij velen vooral bekend als de plek waar de beroemde acteur en regisseur Clint Eastwood burgemeester was van 1986 tot 1988. Het plaatsje maakt deel uit van Monterey County en ligt aan de Stille Oceaan. Een van de bezienswaardigheden is het kustgebied in en rond het plaatsje. De belangrijkste bezienswaardigheid is de ‘San Carlos Borromeo de Carmelo-missie’. Deze rooms-katholieke missiekerk is het enige historische monument in Carmel-by-the-Sea.
Oorspronkelijk was de kerk de tweede Spaanse missiepost in Alta California. De missiepost werd al bemand in het jaar 1771. Het waren de lokale indianen die werden ingezet bij de productie van materialen voor de bouw van de missiepost. Aan het eind van de achttiende eeuw woonden er, door de bouw van deze missiepost, veel mensen in het gebied. Dat aantal liep echter snel terug, waarna de missie in verval raakte. Halverwege de negentiende eeuw was er niet veel meer over dan een ruïne. Daarna volgde er een kentering toen de missiekerk weer opnieuw onder controle kwam van de katholieke kerk. Het gebouw werd grondig gerestaureerd, net als twee keer in de twintigste eeuw. Tegenwoordig is het kerkgebouw een prachtig monument dat zijn oorsprong kent in de achttiende eeuw, en daarmee één van de oudste gebouwen van Californië is. Het is de moeite waard om deze kerk te bezoeken wanneer je in Carmel-by-the-Sea bent. Naast dat de kerk nog altijd een parochie is en bezocht kan worden, worden er ook regelmatig tentoonstellingen, optredens en lezingen gehouden. In het kleine museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de streek.

Het kunstzinnige plaatsje is een geliefde tussenstop voor wie de Highway 1 tussen Los Angeles en San Francisco rijdt. De kustplaats barst van de schattige huizen, relaxte restaurants en leuke winkeltjes. De sfeer in deze kustplaats is zo aangenaam dat mensen er graag wat langer blijven. Het budget moet dan wel toereikend zijn, want overnachten in Carmel is gemiddeld genomen niet goedkoop.

Los Angeles

Er zijn een aantal steden die onlosmakelijk met Californië geassocieerd worden. Los Angeles mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Deze grote uitgestrekte stad is de grootste stad van Californië en behoort ook tot de grootste steden van de Verenigde Staten. Bij velen is de stad bekend om een aantal grote trekpleisters.

Zo valt de regio Hollywood binnen de grenzen van de stad. Deze regio is het symbool van de filmindustrie en mag zeker niet overgeslagen worden wanneer je in Los Angeles bent. De bekendste plek van Hollywood is de Walk of Fame, een stuk langs de Hollywood Boulevard en Vine Street. Het trottoir wordt opgesierd met zo’n 2500 tegels in de vorm van een ster. Op elke tegel staat de naam van een bekendheid uit de wereld van film, televisie, theater, radio of muziek. Om te duiden waar welke naam bekend om is, is er een klein pictogram toegevoegd zodat je bijvoorbeeld kunt zien dat Donald Duck een filmster is. Naast de sterren vind je ter hoogte van TCL Chinese Theatre ook een aantal tegels waarin verschillende beroemdheden hun hand- en voetafdrukken hebben laten vereeuwigen; vaak vergezeld met een kleine boodschap en de naam van de beroemdheid.

Beverly Hills valt ook binnen de Los Angeles County en bevindt zich aan de voet van de Santa Monica Mountains. Deze stad is vooral bekend als de woonplaats van vele bekende film- en popsterren. Een van de dingen die je hier kunt doen is een zogeheten ‘celebrity tour’, waar je samen met een gids langs de huizen van de sterren wordt gebracht. Het is leuk om in deze plaats op een terras te gaan zitten en te kijken of je nog bekende sterren kunt spotten terwijl je lekker geniet van een kopje koffie en een gebakje.

Santa Monica behoort ook tot de Los Angeles County en is gesitueerd net ten oosten van de Santa Monica Mountains. Deze plaats herbergt een universiteit en het bekende radiostation KCRW. De reden om Santa Monica te bezoeken is vooral de bekende trekpleister, de Santa-Monica-pier. Deze iconische pier staat met haar voeten in de Stille Oceaan en herbergt het pretpark Pacific Park. Hoewel je misschien niet meteen denkt de pier te kennen, verandert dit wel bij het aambeeld van de pier. Vele grote Hollywoodfilms en series hebben aan deze pier een scène gehad. De kans is zeer groot dat je de pier al gezien hebt zonder dat je wist dat dit de pier van Santa Monica was.

Venice Beach behoort tot één van de iconische plekken van Los Angeles. Dit is het populairste strand van de stad en wordt mede opgesierd door een drukke boulevard. De naam heeft het strand te danken aan de Italiaanse stad Venetië. De associatie met deze stad is gemaakt door de vele kleine kanalen die door de buurt lopen. Het strand ligt centraal in de stad Los Angeles en is daardoor een uitstekende plek om tot rust te komen en te genieten van de zon, de mensen en de Stille Oceaan. Zoals bij vele locaties in Los Angeles is ook Venice Beach met grote regelmaat het decor geweest in een film of een serie. Ook de game-industrie heeft deze locatie vereeuwigd. In het bekende spel Grand Theft Auto V kom je deze locatie tegen, net als een aantal andere bekende locaties van Los Angeles.

Los Angeles is een bruisende stad met een aantal iconische bezienswaardigheden, maar ook nog zoveel meer. Zo zijn er een aantal musea met topstukken te bezoeken en tal van andere activiteiten te ondernemen. In deze stad kun je makkelijk een paar weken verblijven zonder dat je je gaat vervelen.

Bezoek ‘Los Angeles voor beginners’ voor meer info

Los Angeles

Napa

Napa is de hoofdstad van de gelijknamige county. De eerste vestigingen dateren uit 1830. In het jaar 1872 kreeg Napa stadsrechten. De stad is ook de naamgever van het leersoort nappa. Dit leer is afkomstig van lammeren en schapen en wordt gekenmerkt doordat het aan beide zijden is gedekt en doorgeverfd. Deze techniek van leerbewerking werd uitgevonden door Emanuel Manasse in het jaar 1875, toen hij werkzaam was bij de Sawyer Tanning Company die is gesitueerd in Napa.
Tegenwoordig is Napa vooral bekend als één van de belangrijkste wijnstreken van Californië. De gelijknamige Napa-vallei leent zich uitstekend voor het verbouwen van druiven voor de wijnproductie. Een bezoek aan een van de wijngaarden in de buurt mag zeker niet ontbreken. Naast de rondleiding krijg je de gelegenheid om de wijnen te proeven.

Andere dingen die je in en rond Napa kunt doen is het maken van een prachtige wandeling langs de rivier en de vallei en een bezoek brengen aan Bothe-Napa Valley State Park.

Sacramento

Hoewel er een aantal grote steden zijn, zoals San Francisco en Los Angeles, is de hoofdstad van Californië Sacramento. De stad is tevens de hoofdstad van de gelijknamige county. De naam van de stad komt van de gelijknamige rivier de Sacramento, die op deze plaats met de American River samenkomt. Op cultureel en politiek vlak is Sacramento één van de belangrijkste plaatsen van Californië. Het was de Zwitserse pionier John Sutter die in de eerste helft van de negentiende eeuw de plaats stichtte. De stad heeft een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals de kathedraal van het heilig sacrament, de hoofdkerk van het bisdom van Sacramento. Deze prachtige witte kerk dateert uit het jaar 1889.

Andere bezienswaardigheden die je vindt in Sacramento zijn het Capitool van Californië, de prachtige gouverneurswoning ‘Governor’s Mansion’, de Pony Express Terminal en Sutter’s Fort. Deze laatste fungeert tegenwoordig als staatspark en museum. Dit is de ideale plek om meer te weten te komen over de oorsprong van Sacramento en de omgeving.

Sacramento

Long Beach

In het zuidelijk deel van de staat Californië ligt Long Beach. Deze middelgrote stad geldt als de meest etnisch diverse stad van de Verenigde Staten. Deze multiculturele samenleving is één van de aantrekkingspunten van de stad. Het strand van Long Beach is een ruim en breed met hier en daar een palmboom. Het is er goed toeven in het fijne witte zand en als je het wat te warm krijgt loop je even de Grote Oceaan in om verkoeling te zoeken.

De stad herbergt een aantal goede musea, zoals het Long Beach Museum of Art en het Museum of Latin American Art. Een andere bezienswaardigheid dat zeker in het oog springt is de ‘Walter Pyramid’. Hoewel de meeste mensen piramides associëren met een historisch bouwwerk, is het in dit geval juist het tegenovergestelde. Het gaat hier om een hoogstaand staaltje van hedendaagse architectuur, waarbij de architect gebruik heeft gemaakt van het thema van een bouwwerk uit de oudheid. In het bouwwerk zit de California State University – Long Beach. Op het campusterrein van de universiteit vind je een aantal prachtige oude bomen en een ruim park.

San Jose

In de San Francisco Bay Area ligt de stad San Jose. De stad werd gesticht in het jaar 1777 en fungeerde toen als boerengemeenschap in de toenmalige Spaanse kolonie Alta California. Lange tijd was San Jose de hoofdstad van Californië. Tegenwoordig noemt de stad zich de hoofdstad van Silicon Valley. Een van de bezienswaardigheden van San Jose is de hightech regio Silicon Valley. Deze vind je net ten noorden van de stad. Veel van de mensen die daar werken hebben hun slaapplaats in San Jose. Andere bewoners van de stad zijn studenten die colleges volgen op de San Jose State University. De campus van deze universiteit is ook een trekpleister. In totaal heeft de campus een oppervlakte van ruim 62 hectare, verdeeld over zo’n 19 straten. Op het terrein staan een aantal mooie gebouwen, zoals de King-bibliotheek.

De ‘Tech Interactive’ is een interessante plek om te bezoeken, zeker wanneer je met kinderen bent. Kinderen maken hier kennis met tal van technische ontwikkelingen en kunnen bovendien zelf ook wat dingetjes doen. Deze mix van kijken en doen maakt een bezoek aan dit instituut zeer leerzaam.
In de stad San Jose kun je het Winchester Mystery House bezoeken. Deze prachtige oude villa dateert uit het jaar 1884 en was de woning van de weduwe Sarah Winchester. Zij was echtgenote van de beroemde wapenmagnaat William Wirt Winchester. De prachtige villa doet blijken dat de familie er warmpjes bij zat.

San Jose

Fresno

Midden in de staat Californië ligt in de gelijknamige county de stad Fresno. De plaats met ruim een half miljoen inwoners ligt in de San Joaquin Valley, dat deel uitmaakt van de Central Valley. Dit is het lange en vlakke gebied dat van noord naar zuid door een groot deel van de staat Californië loopt. Deze vrij grote stad staat vooral bekend om een aantal parken. In het noorden kun je Woodward Park bezoeken. Het park 120 hectare groot en wordt gekenmerkt door een aantal vijvers en een meer. Het park is goed begaanbaar door de vele wandelpaden. Wanneer je het park bezoekt, vergeet dan ook niet de Japanse tuin van Woodward Park te bezoeken. Deze tuin werd in 1967 gerealiseerd en markeerde de vriendschap tussen Fresno en het Japanse Kochi.

De twee andere parken die je kunt bezoeken in deze stad zijn het bij het centrum gelegen Roeding Park en het Kearney Park. Zeker het Roeding Park is de moeite van een bezoek waard, want hier vind je de Fresno Chaffee Zoo. Deze dierentuin is in 1908 begonnen als een plek waar gedoneerde huisdieren min of meer werden gedumpt. Heel veel over deze begintijd is er niet bekend, behalve dat er twee beren waren en zo’n vijftig vogels. Het was in het midden van de twintigste eeuw dat de locatie uitgroeide tot een echt dierenpark. Door de jaren heen is het dierenpark ontwikkeld tot de zoo die ze nu is. Tegenwoordig herbergt de dierentuin zo’n 125 verschillende diersoorten en een kleine 730 dieren in totaal. Zeker wanneer je met je gezin in Fresno bent is deze dierentuin een echte aanrader.Monterey

De stad Monterey ligt aan de westkust van de staat Californië. Het was op het grondgebied van de gelijknamige county dat de beroemde countryzanger John Denver zijn einde vond toen hij hier neerstortte met zijn vliegtuigje.

De stad werd gesticht in het jaar 1770 en was toen de hoofdstad van de Spaanse kolonie Alta California. De Spaanse invloeden vind je terug in veel van de historische gebouwen. Naast deze vele historische koloniale bouwwerken herbergt de stad nog een aantal andere attracties. Zo is het zeer de moeite waard om het Monterey Bay Aquarium te bezoeken. Dit openbaar aquarium houdt zich vooral bezig met de ecologie van de aanliggende Baai van Monterey. Zo kun je hier levend kelpwoud zien. In totaal herbergt het aquarium maar liefst 35.000 planten en dieren. In totaal van zo’n 550 verschillende soorten. De straat Cannery Row moet ook zeker bezocht worden wanneer je in Monterey bent. Hier zie je nog de sporen van wat industrieel erfgoed, voornamelijk van bedrijven die de sardines inblikten. De haven van Monterey is een gezellige plek met een mooi uitzicht over de Grote Oceaan.

San Francisco

Het hart van de San Francisco Bay Area wordt gevormd door de gelijknamige stad San Francisco. Samen met Los Angeles is San Francisco waarschijnlijk de bekendste stad van Californië. De stad is gelegen op het schiereiland van San Francisco dat een buffer vormt tussen de Stille Oceaan en de baai van San Francisco. De stad is zeer populair bij toeristen.
Dat heeft deels te maken met het relatief frisse klimaat dat hier heerst tijdens de zomers, maar ook zeker met een aantal iconische bezienswaardigheden die de stad herbergt.

De bekendste bezienswaardigheid van de stad is waarschijnlijk de Golden Gate Bridge. Deze hangbrug verbindt de twee landdelen op de plek waar de zeestraat Golden Gate een opening heeft met de Stille Oceaan en de baai San Francisco. Voordat de brug er was, die werd geopend op 27 mei 1937, konden mensen alleen met een veerboot de baai oversteken. In totaal is de brug bijna 2 kilometer lang, waarvan er bijna 1,3 kilometer over het water.

Een andere bekende bezienswaardigheid is Alcatraz. Bij vele mensen spreekt deze oude gevangenis tot de verbeelding, mede door een aantal films en befaamde ontsnappingspogingen. Hoewel veel mensen het bouwwerk vooral associëren met dat van een gevangenis, is deze functie slechts een korte periode aan dit gebouw toebedeeld geweest. Oorspronkelijk was het een militair fort, waarna het eerst dienstdeed als militaire gevangenis en later nog een kleine dertig jaar als beveiligde gevangenis. Alcatraz moet je zeker bezoeken wanneer je in San Francisco bent.

Naast deze iconische bezienswaardigheden zijn er nog vele andere leuke plekken in de stad te vinden. Zo moet je ook zeker gebruikmaken van de kabeltrams die misschien wel net zo iconisch zijn als de grote bezienswaardigheden. De klassiek ogende houten trams helpen je bovendien om de grote hoogteverschillen in de heuvelachtige stad te overbruggen.

Het Chinatown van San Francisco is ook zeer beroemd. Het is de grootste Chinese wijk van Noord-Amerika en biedt onderdak aan ongeveer 100.000 inwoners. Hier heb je echt het gevoel dat je in een Aziatische stad bent. Het straatbeeld past ook bij de inwoners. Zo heeft de stad een Chinese toegangspoort waarbij aan beide zijden een leeuw de wacht houdt. Verder valt ook de Chinese straatverlichting op en de vele Chinese karakters op de affiches en reclame van de winkels. In Chinatown kun je ook uitstekend eten in één van de vele honderden de restaurantjes.

Bezoek ‘San Francisco voor beginners’ voor meer info

San Francisco

Bakersfield

In de binnenlanden van het zuidelijk deel van Californië ligt de stad Bakersfield. De stad maakt deel uit van de Kern County. Het is één van de grotere steden die te vinden is in de San Joaquin Valley. Het stadscentrum van Bakersfield is een gezellige plek waar het goed toeven is door de aanwezigheid van gezellige terrasjes en restaurantjes en een aantal leuke winkels.

De stad is vooral bekend als een regio waar uitstekende wijn vandaan komt. Enkele van de beste wijnen van Californië komen uit deze streek. Het ligt voor de hand om een wijnexcursie te ondernemen wanneer je in Bakersfield bent. Naast dat je een rondleiding krijgt bij één van de wijnboerderijen, krijg je ook de gelegenheid om de godendrank te proeven. De Kern rivier is een mooie plek voor waaghalzen. Hier kun je namelijk raften over de stroomversnellingen van de rivier. De prachtige omgeving verleent zich uitstekend voor het maken van kortere of langere wandelingen. Al met al is Bakersfield een gezellige en gevarieerde stad waar je makkelijk een dagje kunt genieten.

San Diego

Helemaal in het zuiden van de staat Californië ligt San Diego. De stad is gesitueerd aan de westkust en maakt deel uit van het gelijknamige San Diego County. Het zuidelijk deel van de stad grenst aan Mexico. Daarmee is één van de bezienswaardigheden meteen duidelijk; namelijk het uitstapje over de grens naar Mexico. De stad zelf herbergt een aantal mooie bezienswaardigheden zoals de missiepost San Diego de Alcalá die opvalt door zijn grote klokken in de façade en zijn witte kleur. Het bouwwerk is een officieel historisch monument en dateert uit 1769.
Het Balboa Park heeft een oppervlakte van 490 hectare. Het enorme stadspark is ook zeker de moeite van het bezoeken waard. Binnen de grenzen van het park vind je de San Diego Zoo, een aantal theaters, een carrousel en een miniatuur spoorweg. Ook liggen er heel wat musea in het park, waarvan de San Diego Museum of Art de bekendste is. Al was het maar alleen al door het gebouw waarin het museum is ondergebracht. Deze heeft aan de buitenzijde namelijk een prachtige façade vol met interessante elementen waar je niet snel op uitgekeken raakt.

Wanneer je op rondreis bent door kan voor Californië is een bezoek aan San Diego zeker de moeite waard.